Foto: Petr Ivančic

Romana Štrynclová: Kočka, která ma(i)luje kočky

Simona Polcarová Kultura, Romana Štrynclová Leave a Comment

Rozrůstající se kolekce olejomaleb „Souhvězdí Bohumila Hrabala“ a nově „ZeMě“, aukce pro kočičí útulky a kulinární večery, spojující gastronomický zážitek s vernisáží, takový je výčet hlavních aktivit výtvarnice Romany Štrynclové. Jubilejní 30. KULINARIUM na téma Masopustní úterek se uskutečnilo 28. února v zámecké restauraci Moname, 4. března skončila v Kavárně kočičí v Praze výstava spojená s úspěšnou aukcí olejomalby kocourka Satánka. Šlo o 10. dražbu ve prospěch kočičího útulku, tentokrát pro spolek Pozor kočka! a obraz se podařilo vydražit za 11 111 Kč.

Aukce pro kočičí útulky

 „Organizování výstav spojených s aukcemi pro kočičí útulky je pro mě srdeční záležitostí. Oslovím konkrétní útulek, namaluji útulkem či depozitem vybranou kočku, která má pro útulek specifický význam a zároveň má i zajímavý osud, s nímž oslovíme veřejnost,“ vysvětluje Romana. Obraz pak tvoří součást výstavy „Souhvězdí Bohumila Hrabala“ (kolekce obrazů koček, obohacená básněmi Aleny Vávrové) a po celou dobu jejího trvání probíhá dražba. „Chtěla jsem obrazům přidat ještě nějaký další smysl, nadstavbu ve smyslu někomu pomoci. Je to asi taková ‚missí nemoc‛,“ pokračuje s nadsázkou Romana, držitelka titulů Miss Morava a Miss Sympatie za rok 1991.

První úspěšná aukce se pojí s rokem 2014, kdy si veřejnost připomínala 100. výročí narození Bohumila Hrabala, rovněž milovníka koček. Díky aukcím se do konce roku 2016 vybralo na potřebné kočky dohromady 78.961 korun. S první letošní aukcí činí celkový výtěžek 89.072 korun, tj. v průměru 8.907 korun na útulek.

Kolekce „ZeMě“

Své velké téma kočka rozšířila Romana v létě 2016 o kolekci olejomaleb „ZeMě“, kterou definuje jako útržky poskládané z cest, pocitů a snů. V souboru narazíte na rytíře, králíčka i fotbalový míč a nechybí ani všudypřítomné kočky. Pokud je nezaznamenáte na první pohled, jsou jako malý kvíz ukryty v každém z obrazů. Soubor „ZeMě“ měl premiéru v září 2016 v Galerii CAFE&WINE v Adamově. Na začátku roku 2017 představila Romana výběr z kolekce „ZeMě“ na autorské výstavě v Moravské zemské knihovně v Café Gaviotta. Slavnostní dernisáž se stala zároveň i vernisáží tří nových Romaniných obrazů – Felidae, Pažitková polívka a Mat na g7, které dosud nebyly vystaveny.

Bývalá Miss a gastronomie

A jak došlo ke spojení bývalé Miss Morava s gastronomií?

KULINARIUM je Romanin čistě autorský projekt, který započal v roce 2012 s Radimem Kupcem v pivnici Koločava. Nyní již druhou sezonu pokračuje s Lukášem Faltou v Zámecké restauraci Moname v Brně-Medlánkách.

„Prvotním impulsem k dnešní podobě KULINARIA se stal Facebook. Objevovaly se na něm fotky netradičních jídel s různými aranžemi. Jelikož jsem vždy vařila víceméně ráda a málokdy se držela standardních receptů, dovedlo mne to k nápadu se o své výtvory také podělit,“ popisuje Romana. „Najednou jsem začala přemýšlet, co uvařím, jak bude pokrm na talíři vypadat a jak ho vyfotím,“ dodává. Na FB si založila kulinární album, zdokonalovala se v kombinacích jídel, prezentacích i jejich fotografování a od fanoušků získávala zpětnou vazbu. „Asi po roce mi Radim Kupec, tehdy majitel nekuřácké pivnice Koločava sdělil, že mé album již dlouho sleduje, a nabídl mi, jestli bych nechtěla zkusit uspořádat KULINARIUM u něj v restauraci pro více lidí. Jelikož máme spoustu společných přátel a známých, okamžitě jsme se domluvili, že gastronomické večery spojíme i s vernisážemi výstav,“ vzpomíná Romana na historicky první KULINARIUM, které se uskutečnilo 15. května 2012.

Šest chodů a menu karta

Z původních pěti se KULINARIUM menu brzy ustálilo na šesti chodech, z nichž jeden občas mívá podobu amuse bouche coby překvapení. Při skladbě menu Romana vychází z kombinace sezonních surovin, charakteristických pro dané období. Hlavní složku většinou tvoří konkrétní zelenina, která se v různých obměnách objevuje ve více chodech. Pak teprve přichází na řadu výběr masa. Hlavním vodítkem celého menu bývá často samotná výstava a osobnost výtvarníka.

Pro každé KULINARIUM zároveň Romana graficky zpracovává menu kartu i s recepty, kterou si účastníci odnášejí domů. K sérii gastronomických večerů vznikla rovněž kolekce grafik „Kuliohlédnutí“, přibližující témata jednotlivých KULINARIÍ i tvorbu na vernisáži přítomného výtvarníka. Soubor je momentálně k vidění v ambulanci Plastické chirurgie v Podpěrově ulici v Brně-Řečkovicích. Vedle malování a gastronomie se Romana věnuje také kurátorské práci.

 

Napsat komentář