Romana Štrynclová a Petra Kunešová s Tatarkou. Foto: Rošt

V Galerii Aviatik se hodovalo s obrazem Tatarky

Simona Polcarová Kultura, Romana Štrynclová Leave a Comment

Výtvarnice Romana Štrynclová promítá práci s barvami do všech svých činností. Od roku 2012 pořádá sérii gastronomických večerů KULINARIUM, kdy degustační menu sama připravuje po chuťové i vizuální stránce. Kulinární zážitek vždy propojovala s vernisážemi výstav. Nyní svůj projekt dotáhla k dokonalosti a uspořádala hostinu přímo v prostředí galerie, konkrétně v Galerii Aviatik v Pršticích.

 

Nápad se zrodil při obědě

„Ráda jsem chodila na Romaniny kulinární akce a také měla u nás pěknou výstavu. Myšlenka uspořádat KULINARIUM u nás padla jen tak letos v létě při jednom společném obědě. A kupodivu se podařilo ji realizovat,“ uvedla galeristka Petra Kunešová.

Romana v Galerii Aviatik vystavovala obrazy z cyklu Královny slz a ostružin v roce 2011, s galeristkou se znají bezmála deset let. Do Prštic jezdí pravidelně na vernisáže a zúčastnila se mj. i linorytové dílny s Matějem Formanem, kterou Kunešová pořádala. „Když mi Petra nabídla, že bychom mohli KULINARIUM uspořádat v přímo v galerii, tak jsem neváhala,“ doplnila Romana.

 

Tartar, tatarák i bedle

Neuvěřitelné se stalo skutkem v neděli 1. října. Vzhledem k tomu, že někteří hosté navštívili KULINARIUM vůbec poprvé a netušili, co mají čekat, představila jim výtvarnice v kostce historii svého gurmánského projektu, přiblížila menu i vlastní tvorbu. Téma znělo Tatarákování a účastníci dostali příležitost ochutnat pokrmy jako dýňový a cuketový tartar či estragonovou polévku. V závěru se dle očekávání podával hovězí tatarák, jemuž zdatně sekundoval tatarák ze sušených rajčat.

 „Objevem večera bylo zřejmě bedlové paté. Jak víme, lesy jsou momentálně plné hub, a tak jsem je připravila jako amuse bouche. Zaujala i estragonová polévka, která má díky estragonu, jenž se v naší kuchyni až tak často nepoužívá, jemnou, ale velmi zajímavou chuť i vůni. Estragon jsem použila sušený i čerstvý. Bylo zajímavé pozorovat, jak přítomné baví kombinovat a objevovat chutě jednotlivých chodů, a při servírování dezertu jsem zaslechla i nadšené ááách!“ prozradila Romana.

Tatarákové menu na talíři. Foto: Tomáš Picka

Tatarákové menu na talíři. Foto: Tomáš Picka

 

Autoportrét a Kocour z Rechowitz z cyklu ZeMěKočky

Jelikož je Romana především výtvarnice, připravila na akci také vernisáž svých čtyř nových obrazů. Přímo pro KULINARIUM v Pršticích vytvořila olejomalbu z cyklu FELIDAE, na níž ztvárnila Tatarku, kráčející kočku v šatech s motivy tatarského kroje. Tatarka se objevila i na menu kartě. „Rozhodla jsem se, že FELIDAE bude mapovat mé aktivity a vše, na co narazím,“ okomentovala sérii Romana. Na prštické KULINARIM  naplánovala i premiérové představení svého Autoportrétu z kolekce ZeMěKočky a pochlubila se také Kocourem z Rechowitz ze stejného cyklu, neboť odkazuje k Řečkovicím, kde výtvarnice bydlí. Avízem na samostatnou výstavu obrazů Romany Štrynclové, jež se má v Galerii Aviatik uskutečnit v červnu 2018, se stal obraz Pojď si hrát inspirovaný fotkou z depozita Dočaska u Katky ve Starovičkách. Mělo by opět jít o aukční výstavu ve prospěch útulku s olejomalbami ze souborů Souhvězdí Bohumila Hrabala a ZeMěKočky.

Romana, její Autoportrét (na snímku vlevo) a další ZeMěKočky. Foto: Tomáš Picka

Romana, její Autoportrét (na snímku vlevo) a další ZeMěKočky.
Foto: Tomáš Picka

 

Výstavy v Galerii Aviatik

Kulinární večer umožnil hostům prohlédnout si i výstavní prostory Galerie Aviatik, kde jsou momentálně k vidění obrazy Libora Vymyslického pod názvem Krajinou starých dubů. Oslavují krásy jižní Moravy a většina témat pochází z plenéru v magickém trojúhelníku obcí Podivín, Břeclav a Valtice. Na olejích a pastelech lze spatřit také Ladenskou strouhu s lužními lesy. Galerie má běžně otevřeno ve čtvrtek, pátek a v neděli od 15 do 20 hodin nebo po telefonické domluvě. Kunešová si vybírá výtvarníky, kteří jsou jí blízcí pohledem na svět i srdcem. „Vždy doufám, že mi výstavu neodepřou,“ podotkla. Po Vymyslickém přijdou na řadu obrazy Simonetty Šmídové.

Galerii Aviatik založila Petra Kunešová před jedenácti lety. V té době byly v Pršticích tři hospody, tak jsem myslela, že otevřít galerii s čajovnou – pro ženy – je dobrý nápad. A to jsem se pěkně spletla! Z Prštic k nám chodí minimum lidí, mnohem víc přijde z okolních vesnic. Ale to už jsem “oplakala” dávno!“ připomněla s úsměvem galeristka. Romana nazývá Galerii Aviatik tvůrčí oázou: „Je to profesionální a velmi útulná galerie, kde se na malém prostoru nachází spousta věcí od malých upomínkových až po velké s výtvarnou hodnotou. Jde o prostředí, které inspiruje a zároveň vybízí k odpočinku.“

Foto: Tomáš Picka

Foto: Tomáš Picka

KULINARIUM se vrátilo k původní myšlence

Samotné KULINARIUM se v Galerii Aviatik navrátilo k původní myšlence: setkání přátel nad dobrým jídlem v méně formálním prostředí. Vernisáže, které gastronomické večery od počátku provázely, nahradil interiér galerie a její aktuální výstava.

„Nachystat a odzkoušet celé menu zabere hodně času. Plány ani konkrétní termín na další KULINARIUM zatím nemám, ale pokud bude, tak opět v Pršticích. Potěšilo mě, že se hosté sami ptali, kdy mají zase přijít,“ poznamenala v závěru večera Romana.

Kratší verze článku byla publikována na serveru Novinky.cz.

Napsat komentář